De klok wordt weer verzet! Je kinderen voorbereiden op het zomeruur, oedoededa?

22-04-2023

In de nacht van zaterdag op zondag  gaat het zomeruur in. De klok gaat dan één uur vooruit: van 2u naar 3u tijdens de nacht. Dat betekent een uur minder lang slapen, maar wél extra lang licht tijdens de zomeravonden. 's Morgens zal het al 8u zijn in plaats van de 7u die op de klok af te lezen staat. (Of toch op de klokken die niet automatisch verzet worden!) Is jouw kind een vroege vogel en steeds wakker om 5u, dan zal hij nu om 6u de dag starten. Sommige slashparents maken zich dan ook zorgen: heeft deze uurwisseling een grote impact op de slaap van mijn kinderen? Wat kunnen we verwachten? En kan je hen voorbereiden op het zomeruur? ⁠Ja én nee!






Zorg sowieso voor een goede verduistering in de kamer. Zo blijft het 's morgens en 's avonds goed donker in de kamer wanneer het al of nog licht is buiten. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste! Dus euhm... dan kan je hier stoppen met lezen? Ha, nee nee! In dit artikel lees je mijn beste tips om deze overgang zo smooth as possible te laten verlopen.


Impact van het zomeruur


Jijzelf als slashparent zal - samen met je kind - die nacht één uur minder slaap hebben. Sommigen hebben hier weinig last van, anderen zijn dan weer een hele week ontregeld.⁠ Het uur slaap dat je verliest, gaat je lichaam voelen. Reken op zeker een week om dit slaaptekort in te halen. Er bestaat zelfs een Belgische vereniging (met wetenschappelijke onderbouwing) die zich actief inzet om het zomeruur af te schaffen. Zij stellen dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het zomeruur negatieve maatschappelijke gevolgen heeft op onze gezondheid, op ons functioneren én ons presteren.



Wat zijn mijn opties?


Optie 1: Onmiddellijk naar dat nieuwe ritme


Vermijd extra denkwerk en volg zondag onmiddellijk het nieuwe ritme. Bouw het ritme van je kind niet op aan de hand van de klok, maar neem de wakkertijden als richtlijn om het ritme van de dag op te bouwen. Stel, je kind is normaal wakker om 7u (8u nieuwe tijd) en is rond 9u (oude tijd) normaal klaar voor zijn dutje. Dan kan je dit eerste dutje best rond 10u (nieuwe tijd) aanbieden. Zondag zal de dag ook korter zijn. Dat betekent dat je kind rond 19u (nieuwe tijd) nog niet moe genoeg zal zijn voor bedtijd. Ga zondag dan ook extra veel naar buiten en laat je kind goed bewegen. Zo is hij op het einde van de dag moe genoeg om een uur vroeger dan normaal naar bed te gaan.

Ook de planning van de eetmomenten kan je best verlaten. Jouw kind zal nog geen honger hebben wanneer je volgens de nieuwe tijd maaltijden gaat aanbieden. Sommigen zullen zich makkelijk aanpassen aan het zomeruur, anderen zullen hier gevoelig op reageren. In dat geval kies je best voor een zachtere aanpak.



Optie 2: Start met je voorbereidingen op maandag


Al vooruit denken kan rust geven én praktisch zijn. Vervroeg bijvoorbeeld de bedtijd systematisch over een periode van 6 dagen zodat de overgang zacht kan verlopen. Je start op de eerste dag 10 minuten vroeger, en al de rest schuift mee op (het middageten, het middagdutje en bedtijd).⁠ Stel dat jouw kind normaal rond 19u30 gaat slapen, dan zal hij maandag om 19u20, dinsdag om 19u10, woensdag om 19u, donderdag om 18u50, vrijdag om 18u40 en zaterdag rond 18u30 naar bed gaan. Op zondag zal bedtijd dan opnieuw rond deze 19u30 uitvallen (nieuwe tijd). In dit scenario pas je niet enkel bedtijd aan. Ook het moment van opstaan, de tijdstippen waarop je kind eet, de opstart van het slaapritueel én de dutjes overdag zullen steeds vroeger en vroeger aangeboden worden.

Voor kinderen die naar de opvang gaan, zal dit scenario een hele uitdaging zijn en niet realistisch zijn voor de zorgfiguren van de kinderopvang. Wees ook realistisch in wat je kan verwachten binnen jullie gezinssituatie. Tijdens de weekdagen moet het haalbaar zijn om bedtijd dag per dag al wat te vervroegen tegen zondagavond. Wanneer je bijvoorbeeld om 17u thuiskomt van je werkdag, dan zal de avondrush nog meer een race tegen de klok zijn. Dat zal de slaap ook niet echt ondersteunen.

Hou er rekening mee dat bij sommige kinderen deze overgang nog zachter zal moeten gebeuren. Dan kies je best voor een nog langzamere aanpassing. Andere kinderen kunnen grotere stappen van 15 minuten ook goed aan.

Optie 3: Doe een paar kleine aanpassingen


Op die manier zal je kind die normaal gezien slaapt van 19u tot 7u, zondag de dag starten om 8u (7u oude tijd). Hij zal dutten rond 12u30 (11u30 oude tijd), en gaat terug slapen om 19u (18u oude tijd).⁠ Kort dan zeker ook de middagdut in op zondag. Probeer zondag een actieve dag in te plannen met veel beweging. Laat die wangen maar eens goed rood worden! ⁠Heeft je baby nog 1 of 2 dutjes nodig, dan ga je in het algemeen de dagslaap inkorten zodat hij tegen bedtijd moe genoeg is om te gaan slapen.⁠ Lukt 19u écht niet? Geen probleem! Probeer dan ergens te mikken rond 19u30.⁠


En daarna?


De kans is zeer groot dat het lichaam tijd nodig heeft om de biologische klok terug aan te passen. Je ondersteunt de biologische klok optimaal door zondag (en ook nadien) zo veel mogelijk naar buiten te gaan en zo veel mogelijk zon- en daglicht op te pikken.



Ben je op zoek naar concrete voorbeelden van slaaproutines- en rituelen voor baby's vanaf 4 maanden? Dan kan ik het e-book 'Slaapbasics van A-Z: een handleiding voor kinderen van 4 maand-4jaar' warm aanbevelen.