Slaappsychologe voor baby's, peuters en kleuters
Hallo, ik ben Ina. Met een persoonlijke aanpak en een traject op maat help ik ouders en hun kindje aan meer slaap. Ik ben sinds 05/22 een geconventioneerd psycholoog. Neem contact op via mail of plan een gratis eerste gesprek in om te kijken of je gebruik kan maken van deze tegemoetkoming vanuit de ziekteverzekering.

Slaap is een basisbehoefte geen luxe

Ouders denken vaak dat slapeloze nachten en het ouderschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat ze de slapeloze nachten moeten aanvaarden. Nochtans hebben ouders hun slaap heel hard nodig om goed de verbinding met zichzelf en hun baby te voelen. #teamsleep.

Welzijn van baby's staat centraal

Gezonde slaapgewoonten ondersteunen de positieve verbinding tussen ouders en kind. Baby's zullen nooit meer zo hard groeien, ontwikkelen en leren tijdens de eerste 1000 dagen. Gezonde slaapgewoonten zijn een beschermende factor voor het algemeen welzijn van ouders en hun kinderen. Ouders leggen tijdens dit traject de basis voor zelfstandig (door)slapen op basis van de wetenschappelijke kennis en dit steeds in verbinding met hun baby.

Kinderpsychologe en Gecertificeerd slaaptherapeut

Door mijn jarenlange ervaring als kinderpsychologe kan ik in een overleg met ouders heel snel een analyse maken van de oorzaak van het slaapprobleem.

IK behaalde een certificaat als slaapcoach via 'The baby sleep consultant training' uit Nieuw Zeeland. Ik volg heel regelmatig verschillende bijscholingen rond slaap en welzijn van jonge kinderen in het algemeen.

Als je mij zou kennen zou je weten dat:


  • Ik me op elk moment van de dag een rockster waan en ik graag heel luid en heel theatraal meekweel met de meest foute nummers
  • Ik een snelle prater ben, geen zittend gat heb, moeilijk in het hier en nu kan blijven en altijd al met the next best thing in mijn hoofd zit
  • Ik erg leergierig ben en ondertussen al veel hobby's bij elkaar verzameld heb: stikken, chikung, grafische vormgeving, creatief met beton, zeefdrukken, bakken,...

  • Ik overenthousiast kan reageren (ik kan zo luid kirren van plezier dat anderen hun hart even stilstaat) en ook heel stil kan zijn
  • Ik van nature eerder geremd ben in sociale contacten maar hondstrouw ben naar mijn hechte bubbel
  • Als ik iets wil, ik dit ook voor elkaar krijg: Mindset is alles!
  • Ik hou van dansen, de ultieme ontspanning en uitlaatklep en ben dan ook als dansend met mijn man als dj aan mijn zijde- bevallen van mijn dochter (of toch ongeveer).
  • Ik hou van de zee en middagdutjes (!) maar ben het liefst in beweging (basketbal)

"Picture Perfect"

Hallo, Ik ben Ina Van Humbeeck.

Toen ik voor de eerste keer zwanger was moest het hele plaatje perfect kloppen. Dat was heel veel tijd spenderen aan het uitzoeken van de perfecte babylijst: accessoires voor de babykamer, het allermooiste eerste babypakje in een kleurenpallet perfect matchend met het geboortekaartje. Als ik voor een onberispelijke voorbereiding zorgde, was ik de perfecte mama. Toch?

"Toughest job in the world"

Maarrrr, de realiteit bleek anders: Lekkende borsten, zeurende pijn tussen mijn benen en met hormonen in overdrive besefte ik dat ik met mijn 'perfecte' voorbereiding nergens zou komen. En eerlijk? Ik was ook kwaad. Waarom had niemand mij dit verteld? 'Bevallingsverlof?', dat klonk veel te romantisch in mijn oren alsof ik - en alle mama's met mij- heel de dag niet anders doen dan mocktails drinken in de zetel. Ik realiseerde mij dat deze eerste jaren met een kindje helemaal niet Instagram-"perfect" zouden verlopen. Het nieuwe leven met een een baby voelde niet altijd aan als een feestje!

Daarnaast kreeg ik bovenop alle andere uitdagingen ook nog eens te horen dat ik ook mijn slaap de volgende maanden en mogelijks jaren moest opgeven. Samen met de nieuwe lidkaart van de mamaclub, kreeg ik plots toegang tot een nieuw team: "Welcome to #teamnosleep"

Mama worden en slapeloze nachten, dat is twee voor de prijs van één. Het hoort nu eenmaal zo. Of dat is toch wat iedereen je voorspiegelt.

Mijn drie kinderen zijn eigenlijk altijd goede slapers geweest. Bij mij ging dit heel natuurlijk en als vanzelf en rondom mij zag ik wel heel wat vrienden van wie de kinderen minder goed sliepen. Mama en papa draaiden bovenop hun day job nog de nachtshiften thuis en kregen het na verloop van tijd moeilijk met alle uitdagingen van het ouderschap. Ze vertelden over hun onderbroken nachten, te korte nachten en te lange avonden of soms een combinatie van deze drie. Hoe ze gebukt gingen onder het slaapgebrek en al rennend op adrenaline de dag doorkwamen. Soms waren ze een tijdje uit geweest op hun werk omdat ze helemaal op waren. Ik kon alleen maar machteloos toekijken en me afvragen wat ik anders doe dan hen. Er moest iets zijn en ik kon er de vinger niet opleggen. Mijn vrienden zijn goede ouders, ze zien hun kinderen graag en ze doen helemaal niets mis.

Vijf jaar geleden werd mijn jongste zoontje prematuur geboren. Het was een zware en intense periode. Ze heeft fysiek veel van mij gevergd en ik heb toen zelf aan de lijve ondervonden wat het is om een mama te zijn met een slaaptekort. Op vele manieren is mijn derde baby mijn eyeopener geweest. Het was het begin van vele veranderingen en het heeft mij aangezet om een nieuwe weg in te slaan: ik wist nu heel zeker dat ik al die slapeloze ouders wilde helpen. Ik ben dan een opleiding gaan volgen tot gecertificeerde slaapcoach. Het bracht mij bij mijn missie om ouders het vertrouwen en de kennis geven over slaap om - in verbinding met hun kindje - te begrijpen waarom hun baby niet slaapt en hoe we dit kunnen oplossen.

Mijn visie: "Empower the connected caregiver"

Baby's worden niet geboren met de vaardigheid van zelfstandig (!) slapen en doorslapen in hun bedje (slapen gaat natuurlijk voor elke baby wel vanzelf). Het goede nieuws is: een baby kan dit leren. Meer nog: een baby heeft die interactie met de omgeving nodig om te ontwikkelen en deze vaardigheid te leren. Het is dus van vitaal belang dat de relatie tussen ouder en kind optimaal verloopt. Baby's zullen nooit meer zo snel groeien, ontwikkelen en leren als tijdens de eerste 1001 dagen van hun leven en slaap is daarin cruciaal om het babybrein goed te laten ontwikkelen. Gezonde slaapgewoonten en slaapcoaching ondersteunen ook de positieve verbinding tussen ouders en kind. In deze magische periode van verbinding kunnen de slopende nachten ouders uitputten en ik vind het dan ook belangrijk dat we de valkuilen van het ouderschap haarscherp kunnen benoemen. De slaap van de ouders en en die van baby's is cruciaal en ik geloof dan ook dat elk gezin recht heeft op de slaap die ze nodig heeft.

Wat zeggen andere ouders?

We waren ten einde raad toen Ferre opnieuw thuiskwam van de onthaalmoeder met maar 25 min. slaap op een hele dag. Als mama was ik mijn zelfvertrouwen aan het verliezen omdat we nier meer wisten hoe we het moesten aanpakken. Mijn zoon sliep al heel vlot overdag en ook snachts werkten we intensief aan de juiste troostmethode. Toen het in de nacht weer eventjes moeilijk ging, kwam Ina af met een oplossing die voor Ferre werkt. Het was een fijne samenwerking en een Godsgeschenk dat we onze slaap terugkregen.

Karel & Caroline, ouders van Ferre (7 maanden)


Onze dochter is 1,5jaar en werd per nacht nog 5 à 7x wakker...Op 14dagen doorslapen? Het leek te mooi om waar te zijn. Maar het werkt! Door een aantal kleine aanpassingen slaapt onze pruts nu van 19u tot 6u15... Een wereld van verschil! Door de geleidelijke aanpak en de goede begeleiding (en aanmoedig) van Ina werd het traject een "opluchting" en een fijne ervaring. Ik kan het écht alleen maar mama's (en papa's) aanraden om ermee te starten (en niet zo lang te wachten als ik...). Dankzij Ina heb ik mijn slaap terug en die uurtjes zijn onbetaalbaar! Dankjewel! Jij maakte het verschil!!!

Kim, mama van Finn (18 maanden)


Odil, 8 weken sliep overdag niet meer. Voordien konden we hem in zijn park leggen en viel hij gewoon in slaap. Nu wil hij ineens niet meer slapen. Nu doet hij 3 keer per dag dutjes in zijn bedje. Ina is zelf mama, weet perfect wat je doormaakt en door haar expertise kan ze jou heel goed helpen. Ik schaamde me nooit om iets "onnozel" te vragen. En ook hier kreeg ik weer een zeer duidelijk en persoonlijk antwoord. Niets was te veel voor haar. Zeer blij dat ik Ina gecontacteerd heb.

Nina, Mama van Odil, 9 weken


Mijn zoontje sliep snachts niet door. Hij werd vaak wakker en kon dan enkel gesust worden door hem aan de borst te leggen zodat hij zo in slaap kon vallen. Hij werd snachts meer en meer wakker. Tijdens ons traject heb ik de nachtvoedingen afgebouwd. Ik heb dit een aantal weken doorgezet en mijn zoon sliep door! Tijdens onze contacten kwam je steeds heel erg rustig over wat mij geruststelde. We kwamen ook echt samen overeen welke aanpak we zouden kiezen. En het allerbelangrijkste, door jou coaching slaapt mijn zoon door en heeft heel ons gezin een betere nachtrust!

Charlotte, mama van Nour, 1 jaar


Nu je mijn verhaal gelezen hebt, denk je waarschijnlijk ook: "ik wil dat mijn kindje doorslaapt'. Wel, je kan vandaag al starten! Met het e-book dat ik geschreven heb "Als ik dat had geweten...zes slaaptips die ik zelf graag had geweten toen ik zelf mama werd" krijg je heel wat informatie waarmee je vandaag al kan starten.

Wil je inspiratie om met gezonde slaapgewoonten aan de slag te gaan?