Slapen op reis: ultieme tips voor ouders met jonge kinderen

12-07-2024

Vakantie met het hele gezin: heerlijk genieten van quality time en nieuwe avonturen. Moederen en vaderen op een andere locatie. Ouderschap op verplaatsing next level dus 😊. Voor veel ouders met jonge kinderen kan het ook een echte uitdaging zijn om hun kleintjes in dromenland te krijgen. Herkenbaar? Geen zorgen, je bent niet de enige! En gelukkig zijn er heel wat tips om de nachtrust van jou en je kindje te redden op vakantie.

Vakantie zonder zorgen: Waarom je kindje op vakantie wél goed slaapt 

  • Meer aandacht en quality time: Door alle drukte thuis, missen kinderen soms die exclusieve aandacht van mama en papa. Op vakantie is er vaak meer tijd om te knuffelen, te spelen en samen leuke dingen te doen. Zo voelen ze zich meer verbonden waardoor ze  's nachts minder de noodzaak voelen om extra aandacht in te halen.
  • Nieuwe indrukken en activiteiten: Op vakantie is er veel te zien en te beleven! Al die nieuwe indrukken en buitenactiviteiten zorgen voor een optimale prikkelbalans. Dit kan een positief effect hebben op het zenuwstelsel, waardoor ze makkelijker tot rust komen en in slaap vallen.
  • Ontspannen ouders, ontspannen kinderen: Stress werkt aanstekelijk. Zeker voor jonge kinderen. Door de ontspannen sfeer op vakantie, stralen papa en mama ook meer rust uit. 
  • Meer blootstelling aan natuurlijk daglicht: Buiten bewegen en spelen, ravotten in de natuur, in het bos of op het strand. Blootstelling aan natuurlijk daglicht stimuleert de natuurlijke slaapopbouw en is de beste slaaphelper. Dit zorgt voor een betere ondersteuning van het dag-nachtritme. Mogelijks is er op vakantie en daardoor ook minder ruimte voor schermtijd wat een extra win is voor de slaap!

Slapen op vakantie: valkuilen herkennen en oplossen voor een optimale nachtrust 

  • Te weinig routine en structuur in combinatie met te veel nieuwe prikkels: De vertrouwde routine en structuur zoals thuis worden op vakantie flink onder druk gezet. De basis blijft een gezonde afwisseling tussen rust en slaapmomenten, dutjes dicht tegen bedtijd vermijden en voldoende actief bewegen tijdens de wakkertijd. Zo ben je als ouder misschien veel op stap geweest maar als jouw kindje langere periodes in de buggy of draagzak doorbrengt, zal jouw kindje niet moe genoeg zijn op het einde van de dag. Ga voor de 80/20 regel. 80% routine en structuur en 20% go with the flow. Het eerste dutje thuis en de anderen on the go. De ene dag heel de dag op stap en de andere dag rustig thuis,.... Voor andere kinderen zal ook een 60%-40% of een 50%-50% goed genoeg zijn. Observeer jouw kindje.
  • Overprikkeling door heel wat nieuws te zien: Overdag beleven ze op vakantie een overload aan nieuwe indrukken. Als ze die 's avonds niet goed kunnen verwerken (zeker voor de energieke en temperamentvolle FOMO kindjes), blijven ze onrustig en hyperalert, waardoor slapen moeilijker wordt.
  • Onrealistische verwachtingen: We verwachten soms dat ze op vakantie net zomaar in slaap vallen als thuis. Te hoge verwachtingen kunnen leiden tot teleurstelling en frustratie, wat de nachtrust niet ten goede komt. Maak samen met jouw kindje al eens kennis met de slaapplek overdag, vertel jouw kindje waar hij/zij gaat slapen en veer (meer hulp en nabijheid) die eerste avonden even mee als het gaan slapen niet onmiddellijk vanzelf gaat.

Vakantie met kids: aandachtspunten om rekening mee te houden voor een geslaagde trip 

  • Maak een aangepast slaapschema: Houd zoveel mogelijk rekening met de vertrouwde bedtijd en wakkertijd van je kindjes, maar wees flexibel. In warmere landen zal het vertrouwde ritme al makkelijker een uur later starten.
  • Creëer een rustgevende en vertrouwde slaapomgeving: Zorg voor een donkere, rustige kamer en neem zeker een verduisteringsgordijn mee. Neem de vertrouwde slaapattributen mee: knuffel, slaapzak, tut, witte ruis,... Neem bij twijfel een eigen reisbed van thuis mee zodat je zeker weet dat je kindje veilig kan slapen (! Zet dit bedje thuis al eens op zodat je niet voor verrassingen komt te staan). Hou vast aan het vertrouwde slaapritueel van thuis. Neem een bad voor het slaapritueel om het lichaam extra slaapklaar te maken. 
  • Bouw rustmomenten/Quiet time in: Bouw regelmatige rustmomenten in overdag in. Dit kan een leesmomentje zijn, een spelletje in de schaduw of even knuffelen.
  • Wees geduldig en flexibel: Het kan even duren voordat je kindjes wennen aan de nieuwe omgeving en routine. Blijf kalm en ga niet forceren.

Elk kind is uniek. Wat voor het ene kindje werkt, kan voor het andere minder geschikt zijn. Experimenteer met verschillende tips en vind wat het beste werkt voor jullie. Met wat extra aandacht, geduld en de juiste tips beleven jullie vast en zeker een heerlijke en ontspannen vakantie, mét een goede nachtrust voor iedereen!